Piero Antinori is persoonlijk verantwoordelijk voor de ontdekking en evolutie van het wijngebied Bolgheri. Hij was betrokken bij de wijnprojecten Sassicaia en Ornellaia, voor hij in de jaren 80 zijn eigen estate stichtte in Bolgheri: Tenuta Guado Al Tasso. Hier wordt onder andere de gelijknamige cru gemaakt.
De naam Antinori is dan ook echt verbonden aan dit luxueuze wijngebied aan de Toscaanse kust. De vader van Piero kreeg dit landgoed in handen toen hij trouwde met Carlotta della Gherardesca, haar familie had dit gebied (10.000 hectare) sinds 1800 in bezit. Alle top estates in Bolgheri vinden hun oorsprong bij de familie Antinori, de zus van Carlotta, Clarice trouwde met Markies Mario Incisa della Rocchetta en het landgoed werd in twee stukken verdeeld: Tenuta San Guido (van Sassicaia) en Tenuta Guado al Tasso. Later kreeg de broer van Piero, Ludovico, een stuk van Tenuta San Guido in handen en stichtte met hulp van Piero het andere beroemde Tenuta Ornellaia.
Bolgheri DOC
Guado al Tasso ligt in het kleine, maar zeer prestigieuze Bolgheri DOC. In het noordelijke gedeelte van Maremma op zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Florence. De DOC Bolgheri is sinds 1994 een internationale referentie van Italiaanse wijn.
Historie
Guado al Tasso werd voor het eerst geproduceerd in 1990, maar al vanaf de jaren zestig was Piero zeer betrokken bij het gebied, hij maakte destijds de wijn Sassicaia bij zijn neef. Met al die kennis en kunde stichtte hij zijn eigen domein, plantte de juiste druivensoorten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) en wachtte tot de druivenstokken oud genoeg waren om de kwaliteit te kunnen leveren voor topwijnen die de naam Antinori mogen dragen. Het domein, 1000 hectare groot, strekt zich uit van de kust tot de heuvels, waar de wijngaarden worden verbouwd op rotsachtige en licht kalkrijke bodems. De wijngaarden worden omcirkeld door glooiende heuvels, lokaal ook wel het ‘Bolgheri Amfitheater’ genoemd. De naam Guado al Tasso is ontleent aan de dassen die in de vele beken leven die door het landgoed stromen.
Klassieke Bordeaux Blend
Guado al Tasso wordt gemaakt van de klassieke Bordeaux blend: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. De druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt en 2 keer gesorteerd waarna ze de eerste vergisting ondergaan in RVS tanks gedurende 15-20 dagen. Vervolgens vindt de malolactische gisting plaats in nieuwe kleine eiken vaten. Een jaar na dit proces wordt de wijn met precisie geblend waarna de wijn verder rijpt op grotere houten vaten voor nog eens 6 maanden voordat de botteling begint. Daarna blijft de wijn nog rijpen op de fles.
Guado al Tasso: de wijn
Guado al Tasso heeft een intense, robijnrode kleur. Aroma’s van vanille en leer, in combinatie met tonen van pruimen, blauwe bessen, en hints van mediterrane kruiden. Een intens mondgevoel met tannines die de wijn karakter geven. In de afdronk tonen van cassis, zwarte bessen en zoethout. Guado al Tasso zal zich geweldig ontwikkelen en onze verwachting is dat deze wijn de komende tijd flink duurder gaat worden vanwege de grote aandacht en kleine productie.
Wij verwachten de 2017 oogst in maart/april 2020, hieronder kunt u uw interesse kenbaar maken.